Cinefòrum Irlanda



Tots els divendres a les 18:30h a l'Ateneu Popular del Carme

-The Boxer (4 Abril)

Danny Flynn
, exboxejador professional i antic membre de l'IRA, torna a la ciutat de Belfast després de passar catorze anys a la presó per un atemptat que no va cometre. Amb la voluntat de refer la seva vida sense tornar a caure en els errors del passat, Danny recorre al seu antic entrenador, Ike, i reobre el gimnàs "Sagrada Família", un local no sectari obert a catòlics i protestants. Paral·lelament, malgrat les amenaces dels sectors més radicals de l'IRA, DannyMaggie, filla d'un dels màxims dirigents de l'organització terrorista, que durant els anys que ell ha estat a la presó s'ha casat amb el seu millor amic i ha tingut un fill, Liam.


-En el nombre del hijo (11 Abril)

Basada en una història real. Irlanda, 1979. Frank i Gerard han estat detinguts i condemnats; Frank a cadena perpètua, i Gerard a dotze anys. A la presó, al costat d'uns altres tres-cents companys, es neguen a vestir l'uniforme reglamentari, perquè es consideren presoners de guerra. Comença una batalla entre la rebel·lia d'uns i la pressió dels altres que sembla saldar-se amb un acord: els presos podran vestir roba de carrer com sol·licitaven. Però el govern estén el privilegi a tots els presos, no sol als que es consideren polítics, amb la qual cosa reneix el conflicte. Al carrer, la mare de Gerard, abans contrària a qualsevol violència se'n va apropant, cada vegada més, les posicions de la seva nova amiga, la mare de Frank, radicalment nacionalista.

-En el nombre del padre (18 Abril)

En la turmentada Belfast dels anys 70, Gerry (Day-Lewis) és un vàndal que només sap beure i anar de gresca, per a disgust del seu pare Giuseppe (Postlethwaite), un home tranquil i educat. Quan Gerry s'enfronta a l'IRA, el seu pare l'envia a Anglaterra, però acaba al lloc equivocat en el moment equivocat. Encara que és innocent es veu obligat a confessar la seva participació en un atemptat terrorista i és condemnat a cadena perpètua al costat de la resta dels "quatre de Guildford". El seu pare Giuseppe és també arrestat i empresonat, i durant la seva estada Gerry descobreix que l'aparent fragilitat del seu pare amaga en realitat una gran força i saviesa interior. Amb l'ajuda d'una advocada lliurada a la causa (Thompson), Gerry es proposa demostrar la seva innocència, netejar el nom del seu pare i airejar la veritat d'un dels errors més lamentables legals de la història recent.


-El viento que agita la cebada (2 Maig)

Irlanda, 1920. Uns camperols s'uneixen per formar un exèrcit de guerrillers voluntaris i enfrontar-se als despietats Black and Tans (Negre i Caqui, pel color dels seus uniformes), tropes britàniques que havien estat enviades per sufocar les aspiracions independentistes d'Irlanda. Portat per un profund sentit del deure i per l'amor cap al seu país, Damien (Cillian Murphy) abandona la seva prometedora carrera de metge i es reuneix amb el seu germà, TeddyPadraic Delaney, en una perillosa i violenta lluita per la llibertat. Quan la lluita dels insurgents porta els britànics a un punt crític, les dues parts firmen un tractat per posar fi al vessament de sang. Però malgrat l'aparent victòria, esclata la guerra civil, i les famílies que havien estat lluitant espatlla amb espatlla es veuen esquinçades, i els seus membres convertits en enemics.